Nadat wij jarenlang het kerstverhaal van Dickens (uit 1843) hebben gebracht, en het afgelopen jaar de kerstverhalen van Antoon Coolen (einde 19e, begin 20ste eeuw), vonden we het nu tijd voor een moderne kerstvoorstelling. De twee verhalen die we uitgekozen hebben, zijn heel verschillend maar wel allebei verrassend en ontroerend. Voor de duidelijkheid: de twee andere kerstvoorstellingen kunnen ook nog steeds geboekt worden.

Josef Reding

Het eerste verhaal uit 1978 is van de Duitse schrijver Josef Reding (1929-2020) en heet 'Kein Platz in kostbaren Krippen' ('Geen plaats in de kostbare kribbe'). Het gaat om een Italiaanse arbeidsmigrant die met vrouw en kind pas in Duitsland is aangekomen. Met z'n eenjarig dochtertje wacht hij buiten in de kou op z'n vrouw die met het weinige geld dat ze hebben een kerstverrassing wil kopen.
De kou en het wachten met het kind op z'n arm valt hem zwaar. Maar dan ziet hij een museum waar hij gratis naar binnen kan.....

Josha Zwaan

Het tweede verhaal is van Josha Zwaan, een Nederlandse auteur die al aardig wat boeken op haar naam heeft staan: Parnassia, Zeevonk, Dwaallicht, Zijspoor, Saturnusplein 3 en niet te vergeten het waar-gebeurde verhaal 'Emma wil leven'. Naast auteur is Josha Zwaan ook schrijfcoach, zie haar website.
Het kerstverhaal dat zij in 2019 schreef, heet: 'Dansen in de sneeuw'. (ook de titel van de kerstverhalenbundel, waarin het is opgenomen.) Het gaat over een vrouw die in de daklozenopvang werkt. Vlak voor kerst realiseert ze zich dat ze heeft toegezegd op eerste kerstdag te komen werken. In een afgehuurd zaaltje zal een kerstfeest voor de daklozen georganiseerd worden. Haar man en kinderen weten dat nog niet....

Spel:    Thea Rijsewijk
Viool:  Gerbrand Dijkstra
Regie:    Henk Kleinmeijer
Duur voorstelling:  beide verhalen 45 min.