Al meer dan tien jaar brengt actrice THEA RIJSEWIJK onder de naam ‘Het Muzikaal VertelTheater’ vertellingen die gebaseerd zijn op literaire verhalen. Zij kiest die werken uit die origineel zijn en een heldere dramatische ontwikkeling hebben. De tekst ervan bewerkt zij zo dat er een boeiende vertelling uit komt, terwijl de schoonheid van de taal en de lijn van het verhaal behouden blijven. Elke vertelling wordt gecombineerd met een instrument dat daarbij past, zodat vertelling en muziek samen een mooi geheel vormen. Bij de Russische Winterverhalen is het de Russische bajan, gespeeld door OLEG LYSENKO (1974, Oekraïne).

 

Na zijn afstuderen aan het nationale con-servatorium in Kiev zette hij zijn studie voort aan de Messiaen Academie in Nederland. Op de Internationale Accordeon Competitie (IAC) in Castelfidardo, Italië, won hij de eerste prijs met zijn vertolking van een werk van Victor Vlasov: ‘Vijf gezichten op het land van de Goelag archipel’. Dit is tevens het titelstuk van zijn in 2012 verschenen CD.
Oleg Lysenko heeft o.a. gespeeld met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, samen met de Russische bariton Dmitry Hvorostovsky. Hij trad op in de Spiegelzaal van het Concertgebouw voor de AVRO op radio 4 en bij het VPRO televisieprogramma Vrije Geluiden. Hij heeft een voorliefde voor genre-overschrijdende projecten waarbij beeldende kunst, literatuur en muziek elkaar aanvullen en in elkaar overvloeien. Hij trad onder meer op met schrijver en beeldend kunstenaar Armando, beeldhouwer en tekenaar Koenraad Tinel en met de schrijvers Stefan Brijs en Stefan Hertmans en met de vertaler Hans Boland en de journalist/schrijver Peter d'Hamecourt. Zie ook: www.oleglysenko.nl/kijk-en-luister/ .
Oleg Lysenko is zowel een virtuoos op de moderne bajan, als ook op die uit 1904 en 1940. Deze oudere instrumenten passen goed bij het verhaal DE JAS (uit 1843) en het verhaal SNEEUW (1943).