Deze nieuwe voorstelling (vanaf maart 2019) bestaat uit twee (lichte!) Russische vertellingen: DE JAS van Nicolaj Gogol (vertaald door Aai Prins) en SNEEUW van Konstantin Paustovski (vertaald door Wim Hartog). Beide verhalen komen voor in de bundel ´Onder de paardendeken, Russische winterverhalen´ uitgegeven door Van Oorschot (november 2017).

DE JAS

Dit tragikomische verhaal gaat over een arme ambtenaar op een departement in Petersburg. Hij is heel tevreden met z’n werk en z’n leven, tot het moment waarop hij door de noordelijke vrieskou er niet meer onderuit kan om  z’n totaal versleten jas door een nieuwe te vervangen. Na lang sparen en zich van alles ontzeggen is het eindelijk zover …

Nicolaj Gogol

Hoe realistisch deze korte beschrijving ook klinkt, bij Gogol wordt alles absurdistisch. Met dien verstande dat niet de hoofdpersoon, maar de maatschappij waarin hij leeft absurdistisch is.
Nikolaj Gogol (1809-1852) begon zijn loopbaan als ambtenaar in Petersburg. In 1835 legde hij zich volledig toe op het schrijven. Naast de novelle 'De jas' zijn z'n beroemdste werken: 'Dode zielen', 'De neus', 'Dagboek van een gek' en zijn toneelstuk 'De revisor'. Zijn verdere leven zwierf hij rond door Europa, woonde in Parijs en in Rome. Uiteindelijk overleed hij in Moskou.
Michel Krielaars in de VPRO-gids: 'De Jas is een hartverscheurend mooi verhaal.'

SNEEUW
Dit romantische verhaal, precies een eeuw later dan 'De jas', is van een geheel andere sfeer. Het speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Moskou zwaar te lijden had van de bombardementen door het Duitse leger. Een jonge zangeres vlucht daarom met haar dochtertje naar een niet nader genoemd stadje op het platteland. Daar worden ze als evacués bij een oude man ondergebracht, die al binnen een maand overlijdt. De zoon die bij de Zwarte Zeevloot dient en niet op de hoogte is van de dood van zijn vader, stuurt hem nog geregeld brieven. Op een keer maakt de vrouw een van zijn brieven open. Daarin leest ze dat hij ernaar uitkijkt om snel een keer met verlof thuis te zullen komen....

Konstantin Paustovski

Konstantin Paustovski (1892-1968)  begon al vroeg met schrijven. Vanaf 1911 publiceerde hij korte verhalen. Zijn hoofdwerk is zijn zesdelige autobiografie Geschiedenis van een leven (in Nederland verschenen in de Privé-domein-reeks). In korte novellen, die vaak los van elkaar staan, vertelt Paustovski over de jaren vóór, tijdens en direct na de Russische revolutie.
In het verhaal 'Sneeuw' staat voor de zoon hijzelf model en voor de jonge zangeres is dat Tatjana Jevtejeva met wie hij in 1949 trouwde. Zij was zijn derde echtgenote en had net als de vrouw in het verhaal een dochter uit een ander huwelijk.


Vertelling: Thea Rijsewijk
Cello: Anne Magda de Geus
Accordeon: Nico Jan Beckers
Beide musici spelen bekende en minder bekende fragmenten van Russische componisten.
Op Terschelling: Russische muziek op de viool door Dick de Graaff
Regie: Henk Kleinmeijer
Duur voorstelling: 1½ uur (pauze mogelijk)