Deze nieuwe voorstelling (vanaf 2019) bestaat uit twee vertellingen: DE JAS van Nicolaj Gogol (vertaald door Aai Prins) en SNEEUW van Konstantin Paustovski (vertaald door Wim Hartog). Beide verhalen komen voor in de bundel ´Onder de paardendeken, Russische winterverhalen´ uitgegeven door Van Oorschot (november 2017).

DE JAS
Dit verhaal van Gogol dat in 1844 verscheen, is al vaak vertaald, maar dan met titels als  'De overjas' en 'De mantel'. Het gaat over een onopvallende ambtenaar op een departement in Petersburg, die dag in dag uit teksten kopieert. Hij houdt zoveel van z'n werk dat hij z'n avonden doorbrengt met het overschrijven van stukken die hij mee naar huis heeft genomen. Op een gegeven moment is zijn jas zo versleten is dat hij een nieuwe moet laten maken. Omdat hij weinig inkomen heeft, moet hij daar maandenlang voor sparen en er zich veel dingen voor ontzeggen.
Maar hoe realistisch deze korte beschrijving van het verhaal ook klinkt, bij Gogol wordt alles absurdistisch. Met dien verstande dat niet alleen de hoofdpersoon, maar vooral de maatschappij waarin hij leeft absurdistisch is. Volgens Wladimir Nabokov (Gogol, 2006),  vormt dit 'onsterfelijke' verhaal 'een groteske en grimmige nachtmerrie die zwarte gaten slaat in het stompzinnige patroon van het leven.'
Nikolaj Gogol (1809-1852) begon zijn loopbaan als ambtenaar in Petersburg. In 1835 legde hij zich volledig toe op het schrijven. Naast de novelle 'De jas' zijn z'n beroemdste werken: 'Dode zielen', 'De neus', 'Dagboek van een gek' en zijn toneelstuk 'De revisor'. Zijn verdere leven zwierf hij rond door Europa, woonde in Parijs en in Rome. Uiteindelijk overleed hij in Moskou.
Michel Krielaars in de VPRO-gids: 'De jas is een hartverscheurend mooi verhaal.'

SNEEUW
Dit wereldberoemd geworden verhaal (precies een eeuw later gepubliceerd) speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Moskou te lijden had van de bombardementen door het Duitse leger. Een jonge zangeres vlucht daarom met haar dochtertje naar een niet nader genoemd stadje op het platteland. Daar worden ze als evacués bij een oude man ondergebracht, die al binnen een maand overlijdt. De zoon die niet op de hoogte is van de dood van zijn vader, stuurt hem nog geregeld brieven. Op een keer maakt de vrouw een van zijn brieven open. En daarin leest ze dat hij ernaar uitkijkt om snel een keer met verlof thuis te zullen komen.
Konstantin Paustovski (1892-1968)  begon al vroeg met schrijven. Vanaf 1911 publiceerde hij korte verhalen. Zijn hoofdwerk is zijn zesdelige autobiografie Geschiedenis van een leven (in Nederland verschenen in de Privé-domein-reeks). In korte novellen, die vaak los van elkaar staan, vertelt Paustovski over de jaren vóór, tijdens en direct na de Russische revolutie.
In het verhaal 'Sneeuw' staat voor de zoon hijzelf model en voor de jonge zangeres is dat Tatjana Jevtejeva met wie hij in 1949 trouwde. Zij was zijn derde echtgenote en had net als de vrouw in het verhaal een dochter uit een ander huwelijk.


Spel: Thea Rijsewijk
Bajan: Oleg Lysenko

Regie: Henk Kleinmeijer
Duur voorstelling: 1½ uur (pauze mogelijk)