Langzaam liep ik met mijn vader de andere kant op. Hij keek strak voor zich uit.
Ik zag het voor me. Ik zag de grote auto’s en ik zag mijn zuster erin zitten.
‘Je kunt niets doen,’ zei mijn vader, ‘je kunt geen hand uitsteken.’
(Uit: Het bittere kruid)

Ik zocht naar woorden om me te weer te stellen en zei: ‘We zijn er doorgekomen.’
‘Nou en?!’
‘Dat betekent toch iets.. Noem het voor mijn part een beschikking’
‘Schei uit. Het was puur toeval’
(Uit: Een leeg huis)

Marga Minco
Marga Minco

Marga Minco (pseudoniem voor Sara Menco) werd op 31 maart 1920 geboren. Ze was net haar loopbaan als journalist begonnen, toen Nederland door de Duitsers werd bezet. En omdat ze joods was, werd ze al snel ontslagen. Zij heeft als enige van het gezin de oorlog overleefd.
Marga
Minco werd vooral bekend door haar boek 'Het Bittere Kruid', dat in 1957 uitkwam en een literaire klassieker werd die veel prijzen heeft gewonnen. Het boek is in de taal van een onschuldig meisje geschreven: net zo onsentimenteel en gedetailleerd als een reportage.
Hoewel er in 'Het Bittere Kruid' duidelijke parallellen te zien zijn met wat de auteur in de oorlog heeft meegemaakt, wil zij niet als 'joodse schrijfster' te boek staan.  In al boeken en verhalen wil zij vooral 'de vervreemding die het individu in de maatschappij ervaart' zichtbaar maken. Dit kernthema van haar werk wordt opnieuw duidelijk zichtbaar in 'Na de sterren' , een bundel verhalen van haar die onlangs (oktober 2015) opnieuw in een dundrukserie van Van Oorschot zijn uitgegeven. Daarin is ook integraal de novelle 'Een leeg huis' opgenomen.