Deze voorstelling bestaat uit twee bewerkte verhalen uit de bundel ‘Le livre des brèves amours éternelles’, geschreven door ANDREÏ MAKINE. (In het Nederlands vertaald onder de titel ‘Het boek van de eeuwige korte liefdes’.)
Beide verhalen spelen zich af in de Sovjet-Unie van na Stalin. Hoewel Makine over de misstanden onder het Sovjetregime schrijft, en dat op zijn eigen onnavolgbare manier, gaat hem uiteindelijk om de liefde die ondanks alles toch kan opbloeien.
Het eerste verhaal, getiteld 'De vrouw die Lenin heeft gekend' speelt zich af begin jaren zestig en gaat over de 12-jarige Dimitri die met een groepje leerlingen uit een weeshuis op zoek gaat naar een vrouw die Lenin goed gekend heeft. Een verhaal met tal van verrassende wendingen.
In het tweede verhaal, 'Geliefden in een onweersnacht', beleeft de twintiger Pjotr een vakantieavontuur in een kleine badplaats aan de Zwarte Zee. Hoewel het totalitaire regime van Brezjnev de jongeren behoorlijk in de weg zit, laat een oud echtpaar zien dat liefde ondanks alles mogelijk is. 

ANDREÏ MAKINE is een Franse schrijver, die in Siberië geboren is. Hij leerde al vroeg Frans van zijn uit Frankrijk afkomstige grootmoeder en schreef al op jonge leeftijd gedichten in het Russisch zowel als het Frans. Makine studeerde onder andere filologie en filosofie.
In 1987 reisde hij naar Frankrijk in het kader van een uitwisselingsprogramma voor docenten en besloot er asiel aan te vragen. Sindsdien leeft hij als schrijver in Parijs. In Frankrijk brak hij in 1995 door met z'n autobiografisch getinte roman 'Het Franse testament', waarvoor bij de prestigieuze Prix Goncourt, de Prix Goncourt des lycéens en de Prix Médicis ontving. In maart 2016 werd Makine verkozen tot lid Van de Académie Française. Andere in het Nederlands vertaalde boeken van Makine zijn onder meer: 'De muziek van een leven' en 'De vrouw die wachtte.'


Vertelling:  Thea Rijsewijk
Cello: Anne Magda de Geus
Regie:  Henk Kleinmeijer
Duur voorstelling:  5 kwartier (pauze mogelijk)