Charles Dickens
Charles Dickens

Charles Dickens (7 februari 1812 – 9 juni 1870) was een van de belangrijkste Engelse schrijvers tijdens het Victoriaans tijdperk en de eerste literaire geschiedschrijver van het leven in de grote stad tijdens de industriële revolutie. Hij beschrijft de overvolle straten met karren en koetsen, de werkhuizen, de huurkazernes, de sloppenwijken, de duistere kroegen in mistige steegjes, de lijkenhuizen, de gevangenissen, de in lompen geklede kinderen, maar vooral het grote verschil tussen arm en rijk.  Dickens werd bij het grote publiek bekend met The Pickwick Papers dat vanaf 1836 maande-lijks als feuilleton verscheen.
'Dickens leefde in de Victoriaanse maatschappij, waarin het ging om hard werken, presteren, succes hebben. Hoewel hij zelf voor dit ideaal model staat, bleef hij zijn leven lang betrokken bij de mensen die het niet "gemaakt" hadden, de verliezers, de kwetsbaren, de "kleine" mensen die in de machinerieën van het maatschappelijk systeem vermalen werden en crepeerden.' (uit André Roes: Charles Dickens. Het zo gelukkig en toch zo ongelukkig bestaan.)
Zijn beroemdste romans zijn David Copperfield (deels autobiografisch), Little Dorrit, Hard Times, Great Expectations, Oliver Twist, Nicholas Nickleby en A Tale of Two Cities. In al zijn boeken komen sociale misstanden voor die hij van dichtbij kende. Zijn boeken kenmerken zich door sprekende karakters en een grote dosis humor.