Foto thea paint'Marley was dood', zo begint het beroemde kerstverhaal van Charles Dickens. Als zijn vroegere compagnon, de gierigaard Scrooge, op kerstavond alleen thuis zit, komt de geest van Marley door de muur zijn kamer binnen. Om zijn middel draagt hij zware ketenen, gemaakt van geldkisten, hangsloten en zware beurzen. Sinds zijn dood, precies zeven jaar geleden, is hij gedoemd daarmee rond te zeulen. Scrooge staat hetzelfde lot te wachten, tenzij hij zijn leven betert. ‘Je zult bezocht worden door drie geesten!’, kondigt Marley aan.

‘Voor Dickens is Scrooge de “economische mens”, slaaf geworden van economische wetmatigheden die hem zijn menselijke waardigheid hebben afgenomen. Zoals de beurshandelaar in onze tijd geketend is aan het scherm van zijn computer en geleefd wordt door de wetten van de beurs, zo werd Scrooge elke dag geleefd door de wetten van zijn kasboek. Hij heeft de wereld en de werkelijkheid gereduceerd tot geld. De rest is onzin, humbug.’
(uit André Roes: ‘Charles Dickens. Het zo gelukkig en toch zo ongelukkig bestaan’)

Thea Rijsewijk brengt onder de naam Het Muzikaal VertelTheater vertellingen die gebaseerd zijn op literaire verhalen die een dramatisch plot hebben. Zij bewerkt een literaire tekst zo dat er een boeiende vertelling uit komt, terwijl de schoonheid van de taal en het karakter van het verhaal behouden blijven.  Als actrice vertelt zij het verhaal op zo'n manier dat alle karakters voor de toeschouwer gaan leven.

Gerbrand Dijkstra

De muziek wordt gespeeld door violist Gerbrand Dijkstra.  Hij is de vaste muzikant van het Muziekgezelschap Mycelium, dat muziek uit vervlogen tijden speelt en zelf al meer dan 25 jaar bestaat. Met zijn vioolmuziek weet deze muzikant een bepaalde sfeer op te roepen dat uitstekend bij het Dickens kerstverhaal past.
Dat geldt ook voor violist Dick de Graaff die bij voorstellingen op Terschelling optreedt. In West heeft hij daar een muziekschool.


 

Spel:   Thea Rijsewijk
Viool:   Gerbrand Dijkstra (op Terschelling: Dick de Graaff)
Regie:   Henk Kleinmeijer
Duur voorstelling:   45 minuten