Als Emilia door haar dochter in Canada wordt gevraagd op wie ze bij de komende verkiezingen gaat stemmen, is haar antwoord: op de communisten! Want onder Ceausescu had ze het veel beter dan nu. Wat heeft ze aan vrijheid, als ze van haar magere pensioentje nauwelijks rond kan komen?

ID_4_thumb2Tijdens deze voorstelling komt Emilia steeds meer tot het besef dat het communisme een onrechtvaardig systeem was, waarin zij als een van de weinigen het goed heeft gehad. Voor de anderen was het Roemeense communisme in de woorden van haar dochter vooral: terreur, leugens en angst. Ondanks deze serieuze problematiek valt er tijdens de voorstelling ook veel te lachen. De monoloog is gebaseerd op een novelle van de Roemeense schrijver Dan Lungu.

Met haar Muzikaal VertelTheater brengt Thea Rijsewijk al jaren met veel succes vertellingen/monologen die gebaseerd zijn op een literaire tekst, en altijd in combinatie met live muziek die daarbij past. De oorspronkelijke tekst heeft ze telkens zo bewerkt dat er een boeiende vertelling uit komt, terwijl de schoonheid van de taal en het karakter van het verhaal behouden blijven.
Foto Mihai nieuw paintDe muzikale omlijsting wordt deze keer verzorgd door de Roemeense violist Mihai Turcitu. Hij komt uit een zeer muzikale familie en leerde al op z'n vierde vioolspelen. Later studeerde hij aan het conservatorium in Boekarest. In Nederland speelt hij in verschillende formaties en heeft hij een aantal jaren als solist gespeeld bij het Internationaal Danstheater.

Spel:    Thea Rijsewijk
Viool:   Mihai Turcitu
Regie:    Henk Kleinmeijer
Duur voorstelling:  45 minuten

Na de pauze is er het optreden van Balkanensemble Muzica.

Een greep uit de enthousiaste reacties:
'Geweldige avond!'
'Prachtige avond en knap gedaan die stemmingswisselingen. Ook hele mooie muziek!'
'Es war ein sehr schöner und interessanter Abend, der uns viel mitgibt. Wir danken die beiden Vortragenden vielmals!'
'De avond was één groot succes. Het feit, dat U zowel in het Duits als in het Nederlands heeft voorgedragen, maakte op alle aanwezigen een zeer goede en vertrouwde indruk.'